- ΕΘΝΟΣ: Μόδα τα κορονοπάρτι: Φοιτητές σε ντουλάπες και μπαλκόνια - Πώς κλείνουν τα ακίνητα, πόσο κοστίζουν / Συνέντευξη Κώστας Γεωργάκος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χρόνια κτηματομεσίτης στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική

Μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης έχουν επέμβει σε δύο κορονοπάρτι
Μόδα τείνουν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη τα κορονοπάρτι και μάλιστα με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ατόμων, που διοργανώνουν αλλοδαποί φοιτητές και οι οποίοι βρίσκονται στην πόλη για μικρό χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Αυτό συνέβη και στο τελευταίο πάρτι που διοργάνωσε Ισπανίδα, 21 ετών, με τη συμμετοχή ακόμη 52 ατόμων, την οποία έπιασαν οι Αρχές. Τα πάρτι, παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού και το lockdown στη χώρα, στήνονται συνήθως σε νοικιασμένους χώρους λίγων τετραγωνικών μέτρων, μακριά από την «καρδιά» του κέντρου της πόλης, προκειμένου να μην δίνουν ιδιαίτερο στόχο οι διοργανωτές.

Οι συγκεκριμένοι χώροι μισθώνονται συνήθως νόμιμα μέσω της πλατφόρμας Airbnb ή άλλων και τα κορονοπάρτι διοργανώνονται, χωρίς να έχει ιδέα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου και κατά παραβίαση όλων των όρων της μίσθωσης. Οι τελευταίοι συνήθως αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις και ότι επιτρέπεται η παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων στο ακίνητο. 

Ωστόσο, υπάρχουν και οι σπάνιες περιπτώσεις, κατά τις οποίες η συμφωνία γίνεται «κάτω από το τραπέζι», χωρίς μισθωτήρια συμβόλαια και αποδείξεις. Κάποιο τρίτο πρόσωπο, το οποίο γνωρίζει καλά έναν ιδιοκτήτη άδειου ακινήτου, τον πείθει να πάρει ένα ποσό και να κάνει τα… «στραβά μάτια». Έτσι κλίνει η διάρκειας λίγων ωρών συμφωνία, η οποία εμπεριέχει, βέβαια, και υψηλό ρίσκο και για το λόγο αυτό δεν ακολουθείται συχνά η συγκεκριμένη οδός.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης και χρόνια κτηματομεσίτης στη Θεσσαλονίκη και τη ΧαλκιδικήΚώστας Γεωργάκος, οι τιμές μίσθωσης των συγκεκριμένων χώρων λίγων τετραγωνικών μέτρων κυμαίνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη από 30 έως το ανώτατο 70 ευρώ τη βραδιά. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν είναι δύσκολο να βρει σήμερα και να νοικιάσει κάποιος νόμιμα έναν τέτοιο χώρο, αφού λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων και άρα της απουσίας επισκεπτών οι περισσότεροι είναι άδειοι.

Πηγή: https://www.ethnos.gr/ellada/151700_moda-ta-koronoparti-foitites-se-ntoylapes-kai-mpalkonia-pos-kleinoyn-ta-akinita-poso

Σχετικά άρθρα