Ο φόβος για τις καταθέσεις επαναφέρει στο προσκήνιο τα ακίνητα!

H φημολογία για τους κινδύνους που διατρέχουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, έκανε κάποιους, που έχουν ορισμένα χρήματα στην άκρη, να ξαναδούν το ακίνητο ως επενδυτική προοπτική. Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξε στην EgnatiaPost ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος.

Οπως ανέφερε, τις τελευταίες μέρες και μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο, ο ίδιος και αρκετοί συνάδελφοί του δέχονται τηλεφωνήματα από ενδιαφερόμενους αγοραστές ακινήτου, οι οποίοι τους λένε ότι θέλουν να επενδύσουν τις καταθέσεις τους στην κτηματαγορά, φοβούμενοι ότι μπορεί να χάσουν μέρος αυτών, από μία ανάλογη εξέλιξη και στην Ελλάδα.

«Μετά τα όσα έγιναν στην Κύπρο, οι καταθέτες φαίνεται να επαναπροσδιορίζουν το θέμα των επενδύσεων. Μέχρι τότε θεωρούσαν το ακίνητο ως φοροεισπρακτικού χαρακτήρα επένδυση. Τώρα πιστεύουν ότι τα χρήματά τους δεν είναι απόλυτα ασφαλή στις τράπεζες και μπορούν να "εξατμιστούν" μέσα σ' ένα βράδυ, ενώ, ό,τι και να γίνει, το ακίνητο θα παραμείνει στην κατοχή τους. Ο κόσμος ψάχνεται και για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια βλέπουμε τέτοιο ενδιαφέρον για επενδύσεις από υποψήφιους αγοραστές ακινήτου», τόνισε στην EgnatiaPost ο κ. Γεωργάκος.

Ο στόχος των υποψήφιων αγοραστών

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικός στόχος αυτών των ενδιαφερόμενων αγοραστών ακινήτων είναι η απόκτηση κατοικίας και κυρίως μικρού και μεσαίου εμβαδού, ώστε να μπορούν να τη μισθώσουν ευκολότερα άμεσα, αλλά και να την πουλήσουν, όταν θα εξορθολογιστεί η κτηματαγορά και θα επανέρθει η οικονομική κατάσταση της χώρας σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Αυτή η ανάκαμψη του ενδιαφέροντος αποτελεί ένα δείγμα. Αν οι κυβερνώντες ελαττώσουν τα φορολογικά βάρη στα ακίνητα, μειώσουν τις αντικειμενικές αξίες και αναστείλουν το πόθεν έσχες στην απόκτηση ακινήτου, η κτηματαγορά θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της γενικότερης οικονομίας και το κράτος θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδά του. Έτσι, θα μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στα ακίνητα και από το εξωτερικό, γιατί είναι τρελό, ο φόρος μεταβίβασης να είναι πολύ ψηλός σε σχέση με την πραγματική αξία του ακινήτου, όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο φόρος μεταβίβασης φτάνει σήμερα και στο 30% της αξίας του ακινήτου, αφού είναι πολύ υψηλές οι αντικειμενικές αξίες σε σχέση με τις εμπορικές», ανέφερε ο αντιπρόεδρος των μεσιτών της Θεσσαλονίκης.

Πηγή:egnatiapost.gr