«Ληστρική» φορολογική επιδρομή βλέπουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων – «Κινητικότητα» βλέπουν οι μεσίτες

Για «ληστρική» φορολογική επιδρομή έκαναν λόγο τόσο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χαϊδούτης, στη γενική συνέλευση της ΕΝΙΑΘ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.


Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Κώστας Γεωργάκος δήλωσε πως παρατηρείται «κινητικότητα» στη ζήτηση ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, όλο και περισσότεροι στρέφονται στην αγορά ακίνητης περιουσίας, καθώς επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που επενδύουν τα χρήματά τους, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο.


Ληστρική φοροεπιδρομή


Η ιδιοκτησία από δικαίωμα έχει καταστεί βάρος, σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, ο οποίος τόνισε τον «ληστρικό» Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τον διπλασιασμό του φόρου γονικής παροχής και κληρονομιάς, αλλά και τα διαρκή μέτρα που αποφασίζονται γύρω από το ακίνητο. «Στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η φορολογία να επηρεάζει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού», σύμφωνα με τον ίδιο. Παράλληλα πρόσθεσε πως τα 3,2 δισ.. ευρώ που ψάχνει η κυβέρνηση «δεν γίνεται να εισπραχθούν από τον ΦΑΠ, αποκλειστικά και μόνο από την αστική περιουσία», ενώ ανέφερε πως «θα γεμίσουν οι φυλακές από ιδιοκτήτες που θα αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους.

«Δεν υπάρχουν τα 3,2 δισ. που ψάχνουν», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Παραδιάς, ο οποίος πρόσθεσε πως ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι ΦΑΠ του 2011 και του 2012 και τώρα γίνονται υπολογισμοί για τον ΦΑΠ του 2013 και για τον ενιαίο φόρο που θα ακολουθήσει. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσοι πληρώσατε φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010 να ξέρετε ότι σας περιμένει ένας λογαριασμός επαυξημένος κατά 500 ευρώ για το 2011 και το ίδιο προσαυξημένος για το 2012. Αν ισχύσουν τα σενάρια περί αύξησης του ΦΑΠ για αντιστάθμιση του χαρατσιού, τότε θα είναι μεγαλύτερη η επιβάρυνση για το 2013 και κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί το 2014».


Ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε το ακίνητο «σάκο του φορολογικού μποξ» και δήλωσε πως πρόκειται για «πολύ δύσκολη στιγμή» για τους ιδιοκτήτες. Μάλιστα, όπως είπε, το «πλήγμα» για τη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μεγαλύτερο από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.


Μιλώντας για το ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο χαράτσι, και τον ενιαίο φόρο, είπε πως το πρώτο φερόταν πιο «ανθρώπινα» σε όσους είχαν ακίνητα κλειστά και χωρίς ρεύμα ή οικόπεδα, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι με τις αναξιοποίητες περιουσίες, ενώ ένας ενιαίος φόρος θα αγνοεί αυτήν την παράμετρο και θα επιβάλλει στους ιδιοκτήτες να πληρώνουν ίδιο φόρο είτε έχουν εισόδημα είτε όχι.


«Η Ελλάδα θα συμμαζευτεί αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες η έναν χρόνο», παρατήρησε ο κ. Παραδιάς, που πρόσθεσε πως «η ιδιωτική ακίνητη περιουσία δεν μπορεί να αποτελεί τον τελικό αποδέκτη κάθε φορολογικού λογαριασμού».


Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ δήλωσε πως αίτημα των ιδιοκτητών είναι να μειώσει η κυβέρνηση όλες τις αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον κατά 40%, να μειωθούν, μέχρι και καταργήσεως, οι συντελεστές εμπορικότητας στα επαγγελματικά ακίνητα και επίσης επαύξηση των συντελεστών παλαιότητας, καθώς η απαξίωση των παλιών ακινήτων δεν προέκυψε, όπως είπε μόνο από την ίδια την παλαιότητα αλλά και από την πολιτική της ΕΕ, όπως ενεργειακά πιστοποιητικά κλπ, τα οποία χαρακτήρισε «στημένες μηχανές» για απαξίωση των υπαρχόντων ακινήτων.

Πηγή:agelioforos.gr