- Ακίνητα: Σημάδια μείωσης των τιμών – Έσκασε η φούσκα των ακινήτων;

Σημάδια μείωσης των τιμών λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και της απότομης κατάργησης του Επενδυτικού Προγράμματος

Σημάδια μείωσης παρουσιάζουν οι τιμές των κατοικιών, κυρίως λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού. Ωστόσο η μεγαλύτερη ανησυχία των επαγγελματιών στον τομέα της κτηματαγοράς είναι ότι η απότομη κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος έχει ήδη οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των ακινήτων και ενδεχομένως να δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις, ιδιαίτερα στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο του 2020, δηλαδή πριν την εξαγγελία της κατάργησης του Επενδυτικού Προγράμματος, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 4,8%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, σε ετήσια βάση (το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,3%.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 2014 και έπειτα που παρατηρείται μείωση των τιμών σε ετήσια βάση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (-2,9% το δεύτερο τρίμηνο και -1,3% το τρίτο τρίμηνο).

Η πιο πάνω μείωση φαίνεται ότι δεν συνδέεται μόνο με την κρίση του κορονοϊού, αλλά και με την απότομη κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος, λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης, οι οποίοι οδήγησαν στην απόφαση της Κομισιόν να κινήσει διαδικασία επι παραβάσει εναντίον της χώρας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το τρίτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο (-1,4%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο μία ακόμη χώρα κατέγραψε μείωση (Ιρλανδία -0,8%), ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες κατέγραψαν αύξηση, έστω και σε μικρότερο βαθμό από τα προηγούμενα τρίμηνα. Κατά μέσο όρο οι τιμές στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 4,9%.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, το τρίτο τρίμηνο του 2020 οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο (-4,8%) σημείωσαν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο τρεις χώρες ακόμη κατέγραψαν μείωση (Κροατία -0.6%, Ιταλία -2,5% και Ρουμανία -2,6%), ενώ όλες οι υπόλοιπες κατέγραψαν αύξηση. Κατά μέσο όρο οι τιμές στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,3%.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τη φούσκα στις τιμές των ακινήτων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό. Μάλιστα στην τελευταία της έκθεση για τις τιμές των κατοικιών είχε επισημάνει ότι: «Η κατάσταση παραμένει ασαφής, αφού είναι αβέβαιη η έκταση και το εύρος της πανδημίας η οποία μπορεί, αν διαρκέσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, να συνεχίζει να επηρεάζει τις τιμές των ακινήτων αρνητικά. Επιπρόσθετα, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να τερματίσει το ΚΕΠ οριστικά από την 1η Νοεμβρίου 2020, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές των ακινήτων».

 

Οι τιμές των νέων κατοικιών

Τα στοιχεία για τις άδειες οικοδομής δείχνουν πάντως ότι: Πρώτον, ο τομέας των κατασκευών δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κρίση του κορονοϊού, αν και αυτό ενδέχεται να συμβεί στη συνέχεια, αφού η κρίση έχει παραταθεί για μεγάλη χρονική περίοδο και δεύτερον, ότι ο τομέας ξεκίνησε να αναπροσαρμόζεται πολύ ενωρίτερα από την κατάργηση του Επενδυτικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 εκδόθηκαν συνολικά 5.689 άδειες οικοδομής, σε σύγκριση με 5.864 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Δηλαδή παρατηρήθηκε μικρή μείωση. Ωστόσο στις οικιστικές μονάδες παρατηρήθηκε μικρή αύξηση, αφού ανήλθαν στις 7.709, σε σύγκριση με 7.611 την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων, οι νέες άδειες για οικιστικές μονάδες αφορούν μικρότερα και πιο χαμηλής αξίας κτίρια. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος είναι 187 τ.μ. και 217,1 χιλ. ευρώ, ενώ οι άδειες οι οποίες εκδόθηκαν την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους αφορούσαν κτίρια με μέσο όρο 224 τ.μ. και 246,8 χιλ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία, οι νέες μονοκατοικίες οι οποίες πήραν άδεια οικοδομής το πρώτο δεκάμηνο του 2020 και βρίσκονται υπό ανέγερση ή αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα είναι κατά μέσο όρο 254 τ.μ. και έχουν αξία 283.9 χιλ. ευρώ. Επίσης οι διπλοκατοικίες είναι 173 τ.μ. και έχουν αξία 183.7 χιλ. ευρώ, ενώ τα διαμερίσματα σε οικιστικές πολυκατοικίες είναι 149 τ.μ. και έχουν αξία 156.1 χιλ. ευρώ.

Πηγή: https://dialogos.com.cy/eskase-i-foyska-ton-akiniton/


Σχετικά άρθρα