Πτώση στις τιμές των ενοικίων "Χωρίς ρεαλιστική βάση οι προηγούμενες αυξήσεις ενοικίων"
Πτώση στις τιμές των ενοικίων
Ως προς τις εκμισθώσεις κατοικιών είπε πως «αυτό το διάστημα υπάρχει μικρό ενδιαφέρον και αυτό θα μειωθεί περαιτέρω και μετά την άρση των μέτρων, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν σίγουρα». Ο ίδιος προέβλεψε «μια πτώση στις τιμές των ενοικίων ακινήτων κατά 20-30%, αν λάβουμε και δεδομένη την μείωση του ενοικίου κατά 40% που έγινε και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση για την περίοδο από τις 20 Μάρτη μέχρι και τέλη Απρίλη. Αυτό δεν είναι μόνιμο μέτρο, όμως δείχνει μια τάση».
Χωρίς ρεαλιστική βάση οι προηγούμενες αυξήσεις ενοικίων


Ο κ. Γεωργάκος σχολίασε πως στο προηγούμενο διάστημα οι τιμές των ενοικιαστηρίων ανέβηκαν δίχως όμως να έχουν υπάρξει αυξήσεις σε μισθούς ή να μειωθεί η ανεργία. Και τόνισε πως αυτό έχει και θα έχει αντίκτυπο στις εισπράξεις των ενοικίων.
«Δεν είχε αλλάξει κάτι στην οικονομική μας κατάσταση για να εξηγεί την αύξηση των ενοικίων τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο αρκετοί ιδιοκτήτες ζητούσαν παραπάνω χρήματα. Και πολύ φοβάμαι πως τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην τους πληρώνουν τα ενοίκια», σημείωσε.
Και συμπλήρωσε: «Σκεφτείτε πως εσείς κι εγώ έχουμε από ένα ακίνητο στην Τσιμισκή στον ίδιο όροφο και εσείς ζητάτε 600 ευρώ και εγώ 800 ευρώ. Αν εγώ το δώσω προς την τιμή που θέλω το πιο πιθανό είναι μετά τους τρεις μήνες να έχω απλήρωτα ενοίκια. Και επίσης στα δεδομένα που θα υπάρξουν μετά τα μέτρα να μην μπορώ να το νοικιάσω. Εσείς αντίθετα αν το νοικιάσατε στα 550 ευρώ είναι πιο πιθανό να πάρετε τα ενοίκια και να κατεβείτε ενδεχομένως στα 400 ευρώ».
Παράλληλα σχολίασε πως από τον Νοέμβρη του 2019 «η αγορά είχε στασιμότητα». Επίσης έριξε τα πυρά του κατά γνωστού πόρταλ ενοικιάσεων και πωλήσεων ακινήτων που «διαστρεβλώνει την εικόνα σε σχέση με το τι επικρατεί στην πραγματικότητα στον χώρο της αγοράς των ακινήτων».
Σημείωσε πως οι μόνοι τομείς που ήταν το προηγούμενο διάστημα σε καλύτερη κατάσταση ήταν ο τουρισμός και η εστίαση και πως και οι δύο θα κάνουν χρόνια για να ορθοποδήσουν και πάλι.
Σχολίασε πως στην μετά covid-19 θα πάμε «σε αχαρτογράφητα εδάφη».

«Ο κορωνοϊός έχει φέρει και θα φέρει μείωση εισοδημάτων στα περισσότερα επαγγέλματα και αυτό θα έχει επίπτωση και στον χώρο της αγοράς ακινήτων», υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα